Însă, cu cât există mai multe opțiuni, cu atât este mai dificilă decizia de achiziționare a produsului potrivit. Trebuie să optați pentru stocarea manuală, automată sau semi-automată, combinându-le pe ambele? Aveți nevoie de acces direct sau de un sistem de stocare compact.
În acest articol vă oferim mai multe detalii despre sistemele de depozitare, pentru a vă ajuta să decideți care este cel mai potrivit pentru depozitul dumneavoastră.
Ce este un sistem de depozitare
În câteva cuvinte, un sistem de depozitare este o structură creată din componente de oțel galvanizat sau vopsit, care este concepută pentru a depozita produse, asigurând în același timp o utilizare optimă a spațiului disponibil.
Cuvântul „spațiu” aici este esențial: orice depozit poate depozita bunuri, dar fără un sistem de depozitare proiectat strategic cu stâlpi și traverse, spațiul va fi irosit, iar depozitul nu va funcționa la capacitate maximă. În plus, fără un sistem organizat, o operațiune de depozitare va fi ineficientă, deoarece preluarea mărfurilor, refacerea stocurilor, controlul stocurilor, primirea și expedierea nu vor putea fi gestionate în mod coerent.
Alegerea unui sistem de depozitare
Cel mai bun sistem de depozitare pentru depozitul dumneavoastră este cel care vă îndeplinește criteriile de lucru și de performanță. Atunci când trebuie să luați o decizie cu privire la un sistem, trebuie să luați în considerare o serie de factori, printre care:
- Capacitate – care este greutatea care va trebui suportată de depozitul dumneavoastră?
- Tipurile de produse depozitate – sunt grele, ușoare, ambalate sau paletizate?
- Acces – aveți nevoie de acces rapid, frecvent la mărfuri sau de depozitarea pe termen lung, cu timp de procesare mai permisiv?
- Varietate – veți avea un număr mare de coduri de produs? Câte unități din fiecare produs va trebui să depozitați? Câți paleți sau cutii per cod produs?
Tipurile de sisteme de depozitare
Rafturile pentru depozitarea paleților sunt un sistem de depozitare extrem de versatil și sunt deosebit de eficiente pentru operațiunile cu un număr mare de coduri de produs, care necesită un răspuns rapid.
În gama de rafturi pentru depozitarea paleților, există o serie de opțiuni din care puteți alege:
- Rafturile standard cu culoar lat pentru oferă acces la toți paleții, în orice moment.
- Rafturile cu culoar îngust pentru depozitarea paleților sunt ideale acolo unde suprafața este limitată.
- Rafturile pe baze mobile (MOVO) reprezintă o soluție dinamică care asigură o capacitate de depozitare de până la două ori mai mare în același spațiu necesar pentru rafturile convenționale pentru depozitarea paleților și sunt potrivite pentru orice tip de produs depozitat.
- Rafturile în consolă sunt cele mai potrivite pentru articole lungi, cum ar fi țevi, cherestea sau role de folie. Beneficiul este că brațele în consolă pot fi schimbate în funcție de produsele care trebuie depozitate.
- Rafturile drive-in sau drive-through pentru depozitarea paleților sunt soluții excelente în cazul în care urmează să fie depozitate cantități mari de produse identice sau similare și pot elibera până la 90% din suprafața podelei, în comparație cu rafturile convenționale.
- Rafturile Push-Back sunt ideale pentru depozitarea compactă. Zona de depozitare este așezată pe o pantă ușoară, astfel încât, pe măsură ce un palet este îndepărtat, cel din spatele acestuia va ieși în față. Acestea sunt perfecte pentru utilizarea într-un sistem de tip first-in, last-out (FILO).
- Depozitarea pe rafturi cu macarale este un sistem de depozitare complet automatizat, ideal pentru depozitarea paleților și a obiectelor mari. Proiectat pentru a funcționa pe culoare foarte înguste și la o înălțime mai mare de 30 de metri, rafturile pentru macarale sunt o soluție de depozitare eficientă și optimizată.
- Rafturile multietajate pentru depozitarea paleților creează benzi de preluare manuale, la diferite niveluri, dispunând de pasarele încorporate în structura acestora.
- Rafturile cu role pentru fluxul paleților sau „Rafturile de depozitare dinamică a paleților” sunt ideale dacă administrați un sistem de depozitare a bunurilor primul intrat, primul ieșit (FIFO). Cu acest sistem, puteți folosi cu până la 60% mai puțin spațiu decât în cazul folosirii unor rafturi convenționale pentru paleți.
- Sistemul cu naveta radiocomandată este o soluție de depozitare semi-automată, cu densitate mare. Puteți să-l utilizați fie în sistem primul intrat, primul ieșit (FIFO), fie în sistem ultimul intrat, primul ieșit (LIFO), fiind ideal pentru depozitarea la rece, producția de alimente și băuturi și prelucrarea cărnii.
Automatizarea sau semi-automatizarea poate fi aplicată sistemelor de rafturi pentru paleți, pentru a îmbunătăți eficiența, precum și pentru a aduce alte beneficii, cum ar fi costuri reduse cu forța de muncă.
Dar dacă produsele pe care le depozitați nu sunt paletizate, ci depozitate în cutii? Există multe soluții care permit depozitarea eficientă și rotația stocurilor de produse ambalate în cutii. Rafturile cu role pentru fluxul cutiilor sunt ideale pentru obiecte mai mici, ambalate în cutii, în timp ce rafturile cu polițe și deschidere mare sunt cele mai potrivite pentru articole mai grele sau mai voluminoase.
Este clar că opțiunile sunt extinse, iar expertiza în proiectarea și montarea celei mai bune soluții industriale pentru depozitul dumneavoastră este de recomandat. Pentru a discuta cu proiectanții noștri specializați în soluții de depozitare, vă rugăm să ne contactați.