Cupa internațională de handbal și baschet Veraflor a avut loc la Brașov - prima de acest gen care a fost găzduită în România și deschisă echipelor din alte țări. Dexion România a fost încântată să se numere printre principalii sponsori, oferind în plus și o echipă de voluntari pentru a ajuta la desfășurarea evenimentului de două zile.
Alți sponsori au inclus Consiliul Județean Brașov, iar Primăria Brașov a oferit echipelor participante transport gratuit, special adaptat pentru persoanele cu dizabilități. Universitatea Transilvania din Brașov a fost, de asemenea, partener la eveniment.
Au concurat șase echipe - trei din România, și câte una din Ucraina, Turcia, Bulgaria. Din păcate, alte două națiuni, Moldova și Ungaria, urmau să participe, dar au trebuit să se retragă din cauza pandemiei de Covid.
După competiții disputate intens, în care au participat aproximativ 60 de sportivi, victoria la baschet a revenit echipei turcești, iar gloria în handbal a fost revendicată de echipa locală Veraflor Brașov.
Câștigul Veraflor a fost deosebit de dulce, deoarece a fost prima echipă de handbal în scaun cu rotile care a fost înființată în România. Echipa lor a fost creată datorită muncii grele a antrenorului echipei, Veronica Mîndrescu, care a început cu doar trei sau patru jucători în urmă cu cinci ani și acum a construit o echipă de 15 sportivi.
Handbalul în scaun cu rotile nu este încă un sport olimpic, dar în curând poate fi inclus. De fapt, echipa românească câștigătoare, formată în mare parte din sportivi instruiți la Brașov, a participat deja la un Campionat European, în 2019.
Brian Howson, Director General al Dexion România, împreună cu reprezentanți ai Metropolitan Life și vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Zoltan Szenner, au acordat premiile câștigătorilor.
„Am fost încântați să avem ocazia de a sponsoriza cupa Veraflor și să ajutăm oferind voluntari pentru organizarea evenimentului”, a spus Brian.
„A fost o ocazie sportivă extraordinară, care a reunit câțiva sportivi extrem de pregătiți din patru țări, care au demonstrat că dizabilitatea nu este o barieră în calea excelenței sportive. Evenimentul s-a potrivit perfect cu politica Dexion de a sprijini comunitățile în care ne aflăm."
Jocurile de handbal și baschet pentru persoanele cu dizabilități sunt mai scurte decât jocurile standard, iar regulile sunt adaptate pentru a satisface nevoile sportivilor.
Alături de competiție, au fost organizate ateliere în care tinerii au putut experimenta cum este să joci baschet și handbal în timp ce stai pe un scaun cu rotile. Peste 100 de copii au avut ocazia să participe la ateliere.
De asemenea, la eveniment au participat Allen Coliban, primarul Brașovului, și Anca Dragu, președintele Senatului României, care a putut experimenta ce înseamnă să-ți placă să faci sport într-un scaun cu rotile.
Lucian Cazacu, care a condus echipa de voluntari Dexion România, a declarat: „O parte din ceea ce ne-a atras la eveniment ca sponsori a fost posibilitatea copiilor de a înțelege puțin despre ce înseamnă să fii într-un scaun cu rotile. Așadar, a existat un element educațional excelent, precum și spectacolul sportiv. De asemenea, a ajutat la spargerea barierelor dintre persoanele apte de muncă și cele mai puțin apte.”
During the two-day event, Covid restrictions were in place to ensure the safety of the competitors and the spectators. Access to the event was made only with a green certificate, and everyone had to carefully follow all covid-related regulations. We were pleased to learn none of the participants, organisers or attendees fell ill after the event, despite it taking place in the peak of Phase 4 of the pandemic.